+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda Patlıcan yetiştiriciliği ve hastalıkları Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Mine
    Devamlı Üye

    Patlıcan yetiştiriciliği ve hastalıkları








    Patlıcan yetiştiriciliği ve hastalıkları

    Patlıcan yetiştirme önerileri



    Patlıcan sıcak iklim sebzesi olduğu için soğuklardan hoşlanmamaktadır. Yetiştirilme devresinde sıcaklık -1 ile -2 0 C ye düştüğünde patlıcan bitkisi ölür. Yetiştirme dönemi boyunca ürün için 15-35 derecelerde ortalama altı aylık bir süreye ihtiyaç gösterir.

    Toprak açısından oldukça seçici bir sebzedir. Killi topraklardan hoşlanmaz.
    Derin, yumuşak, geçirgen, organik madde ve besin maddesince zengin tınlı topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir. Toprak PH sının 5.5 - 6.5 değerleri arasında olması başarıyı artırır.

    TOPRAK HAZIRLIĞI-EKİM-DİKİM:
    1 dekar alana yetecek fide için ihtiyaç duyulan tohum miktarı yaklaşık 15 gr.dır. Açık alanda yetiştiricilik yapılacaksa tohum ekimi 15 Martta yapılır.

    Optimum çimlenme sıcaklığı 25-30 ºC olup, uygun koşullarda 10-12 gün içinde çimlenirler.
    Asgari sıcaklığın 15ºC den aşağı düşmemesi gerekir.

    60 gün içinde dikim büyüklüğüne gelirler. Üç gerçek yapraklı ve 15-18 cm boy almış fideler açıktaki yerlerine dikilir. 10 m² yastıktan 5000 civarı fide elde edilir. Dikim büyüklüğüne gelmiş fideler dikimden bir gün önce sulanır ve dikilecekleri gün sökülüp üretim yerine aktarılır.
    Dikim aralığı sıra üzeri 50-60 cm, sıra arası 70-100 cm arasında tercih edilir. Dikimden önce
    dekara 4-6 ton yanmış ahır gübresi ve yapılacak toprak tahlili sonuçlarına göre gerekli ticari gübrelerden verilir.

    BAKIM İŞLERİ:
    SULAMA:
    Dikimden hemen sonra bolca can suyu verilir. Fidelerde ilk meyveler görülünceye kadar sulamadan kaçınılmalıdır. Bitkiler üzerinde ilk meyveler görülmeye başladıktan sonra bitkinin durumuna göre belirli periyotlarla su vermek ve özellikle hasat devresine girildikten sonra her
    toplanmanın ardından sulama yapmak gerekir.

    Sulama karık usulü yapılmalıdır. Yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi takdirde gelişme yavaşlar, ürün azalır, meyvelerde acılık başlar.

    Ürün kalitesinin bozulmasında ve verimin düşmesinde etkili olan faktörlerden biri de bitkilerin verim yönünden en yüksek oldukları dönemde kırmızı örümcek zararının oluşmasıdır.

    Kırmızı örümceğin araziye girmeden önünün alınması için gerekli ilaçlı mücadelenin yapılması şarttır. Kırmızı örümcek özellikle tozlu yol kenarındaki alanlarda daha çok zarar gösterdiğinden bu tür parsellerde üretim yapılmamalıdır.

    Ayrıca yaprak bitleri, danaburnu gibi zararlılar ile virüs ve fusarium gibi değişik hastalıklarla mücadele etmek için, hastalıksız sağlam tohum kullanmak, hastalığın bulaşık olduğu yerlerde fidelik kurmamalıdır.



    Bakteriyel Benek Hastalığı (Pseudomonas syringae pv. Tomato)
    Beyaz Çürüklükler (Sclerotinia sclerotiorum)
    Çökerten Hastalığı (Rhizoctonia spp.,Fusarium spp. ,Alternaria spp., Sclerotinia spp.)
    Erken Yanıklık Hastalığı (Alternaria solani)
    Kurşuni Küf Hastalığı (Botrytis cinerea)
    Külleme Hastalığı (Leveillula taurica)
    Mildiyö Hastalığı (Phytophthora infestans)
    Domates Mozayik Virüs Hastalığı (Tomato Mosaic Vırus)

    Bozkurt (Agrotis Spp.)
    Çiçek Tripsi (Frankliniella Occidentalis)
    Tütün Tripsi (Thrips Tabaci)
    Danaburnu (Gryllotalpa Gryllotalpa)
    Kırmızı Örümcekler
    Pamuk Yaprak Kurdu (Spodoptera Littoralis)
    Pis kokulu Yeşil böcek (Nezara Viridula)
    Sera Beyaz sineği (Trialeurodes Vaporariorum)
    Telkurdu (Agriotes Spp.)
    Tütün Beyaz sineği (Bemisia Tabaci)
    Yaprak bitleri
    Yaprak Galeri Sinekleri (Liriomyza Trifolii, Liriomyza Bryoniae, Liriomyza Huidobrensis)
    Yeşil kurt [Heliothis Armigera, Heliothis Viriplaca (=Heliothis Dipsacea]








  2. Acil

    Patlıcan yetiştiriciliği ve hastalıkları isimli yazıya yorum yazın.





  3. Sponsor Bağlantılar
+ Yorum Gönder


Hızlı Cevap Hızlı Cevap


:
patlıcan yetiştiriciliği ve hastalıkları,  patlıcan hastalıkları,  patlican yetistirilicigi ve hastaliklari,  patlıcan yetiştiriciliği